[Podcast EIDPC – EP02] Ce presupune dărâmarea unui perete în imobil – cu acte în regulă + costuri

  | 7 min read
Comments
1673
Ce presupune darâmarea unui perete în imobil - cu acte în regulă + costuri

Dacă visul tău din totdeauna a fost dărâmarea unui perete în imobilul în care stai, pentru o sufragerie mai mare, un dressing în loc de debara sau o bucătărie open space află că nu e atât de simplu.

În noul episod din EIDPC – Experiențe Imobiliare din Prisma Cumpărătorului am stat de vorbă cu Ștefan despre renovarea apartamentului sau. Aceasta implică printre altele și recompartimentarea apartamentului prin prelungirea bucătăriei și a sufrageriei, în balconul ce se întindea pe întreagă lungime a celor două camere.

Interviul îl poți urmări pe oricare dintre platformele noastre și îl puteți accesa urmărind unul din linkurile de mai jos.

În continuare am extras și am venit cu completări asupra celor povestite de el, pentru a-ți face o idee dintr-o experiență reală despre ce presupune dărâmarea unui perete în imobil, cu acte în regulă.

Ținem să menționăm că această este o experiență reală iar cele menționate mai jos sunt aplicabile în acest caz. Actele, procedurile și costurile pot diferi în funcție de oraș, necesitate sau alte motive. Pentru informații actualizate aplicabile fiecărui caz în parte te rugăm să te adresezi autorităților competente.

Cadrul legal pentru dărâmarea unui perete

costuri autorizatie daramare perete

Legile care guvernează lucrările de construcții dintr-un apartament de bloc și pe care îți sugerăm să le consulți pentru informații complete sunt:

Legea 50/1991 – privind autorizarea executării lucrarilor de construcții

Legea 196/2018 – privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari

Așadar, vei regăsi în Legea 50/1991 că orice lucrare de construcții este permisă doar în urma obținerii unei autorizații de construire. Care nu este altceva decât un act care îți conferă dreptul de a construi, precum și de a consolida sau repara o construcție deja existentă. 

O lucrare de construcții este reprezentată de orice implicare care aduce modificări structurii de rezistență, caracterisicilor inițiale sau aspectului arhitectural. Pe scurt dărâmarea sau ridicarea oricărui perete – asta implicând și modificarea golului unei uși, pentru o ușa mai mare/mai mică este nevoie de autorizație.

Modificările care NU necesită autorizație sunt:

 • implicit orice lucrare care nu aduce modificări structurii de rezistență, caracterisicilor inițiale sau aspectului arhitectural
 • schimbarea tâmplăriei interioare și exterioare, atâta timp cât golul rămâne în aceiași formă și dimensiune
 • zugrăveli interioare
 • zugrăveli exterioare care nu schimbă fațada și culorile
 • reparații sobe – acolo unde este cazul

Acest act este eliberat de primărie în baza unui dosar ce cuprinde o serie de avize, acorduri, proiect tehnic și are o valabilitate de cel mult 12 luni.

De la momentul depunerii acestui dosar, autorizația va fi emisă în termen de 30 zile.

De ce acte a avut nevoie Ștefan pentru a recompartimenta bucătăria și sufrageria?

dosar autorizatie daramare perete

Ștefan și-a dorit să extindă bucătăria și sufrageria în spațiul dedicat balconului. Asta a presupus dărâmarea a doi pereți, și ridicarea/continuarea celui dintre bucătărie și sufragerie până în capătul balconului. Pentru a a se apucă de dărâmarea unui perete Ștefan a fost nevoit mai întâi să construiască dosarul de acte, să îl depună și să aștepte emiterea autorizației, ÎNAINTE de a se apuca de lucrări.

Vom detalia mai jos actele necesare dosarului în acest caz și costurile aferente. Întregul dosar a costat aproximativ 3500 lei.

Pentru cei care consideră acesta un cost ridicat și doresc să își asume amenda în locul acestui dosar, Ștefan le transmite faptul că amenzile sunt cuprinse între 1.000 lei și 100.000 lei în funcție de ceea ce decid cei ce vor face expertiza. Și chiar dacă scapi cu minimul de 1.000 lei, (așa cum au pățit doi dintre vecinii lui) asta nu înseamnă că nu va trebui să îți obții ulterior și autorizația. Doar denumirea acesteia se va schimba din autorizație de construcție în autorizație de intrare în legalitate, iar costurile sunt similare. 

Acte necesare obținerii autorizației pentru dărâmarea unui perete

 • Certificat urbanism – 100 lei
 • Act proprietate
 • Certificat de rol fiscal DITL
 • Documentație tehnică întocmită de arhitect, însoțită de aviz de la verificator autorizat – 1500 lei
 • Contract de salubritate – 400 lei
 • Declarație notarială că apartamentul nu face parte vreunui litigiu – 100 lei
 • Acordul creditorilor (banca + Ministerul Finanțelor Publice) – în cazul lui Ștefan, apartamentul a fost achiziționat prin programul Prima Casă – indiferent de formă de creditare va fi nevoie de acordul creditorului
 • Acordul asociației de proprietari
 • Documentație cadastrală – 60 lei
 • Calcul energetic
 • Expertiză tehnică întocmită de un expert insotita de aviz de la verificator autorizat – 1100 lei
 • Plata taxelor legale (taxa Acord Unic și taxa timbru OAR – Ordinul Arhitecților din România) – procentaj din deviz

Iar pentru obținerea Certificatului de urbanism din lista de mai sus, este nevoie de un alt mini-dosărel cu următoarele acte:

 • Cerere-tip completată integral şi corect (elemente de identificare, scopul solicitării) şi opis lucrare
 • Acte de proprietate, cadastru şi extras de carte funciară (copie) în termen de valabilitate de 30 de zile
 • Copie C.I. proprietar
 • Plan topografic la scară 1:500 ACTUALIZAT de la OCPI – două exemplare (copii)
 • Plan topografic la scară 1:2000 ACTUALIZAT de la OCPI – două exemplare (copii)
 • Planul situaţiei actuale şi propunerea nouă – amprenta la sol și retragerile față de limitele de proprietate, fotografii după caz – două exemplare
 • Scurt memoriu justificativ

Costul total pentru întocmirea dosarului s-a ridicat în cazul lui Ștefan la aproximativ 3500 lei. El a optat pentru implicarea directă în obținerea tuturor actelor, și astfel a fost nevoit să facă el toate drumurile la fiecare dintre instituțiile emitente. Ulterior a aflat că sunt consilieri care îți pot realiza ei dosarul în numele tău, evident contra-cost.

Cum durata maximă de obținere a Certificatului de Urbanism este de maxim 30 zile, iar cea de obținere a Autorizației de Construcții este tot de 30 zile – de la momentul depunerii dosarului complet, avem deja de așteptat 60 zile. Ștefan ne-a transmis că împreună cu toate expertizele, din momentul în care a început să strângă actele necesare și până la obținerea efectivă a a autorizației au trecut aproximativ 3 luni.

Alte cheltuieli avute cu renovarea unui apartament

costuri renovare

Pe lângă experiența avută cu obținerea autorizației pentru dărâmarea unui perete în imobil, Ștefan a împărtășit cu cei interesați și alte detalii din proiectul lui de renovare a unui apartament cu 2 camere în zona Dristor, București.

Apartamentul a costat a 62.000 euro și au mai fost investiți în total până la momentul mutării (fără mobilă și electrocasnice) aproximativ încă 15.000 euro.

Cei peste 15.000 euro au acoperit:

 • dosar autorizație recompartimentare apartament – 700 euro
 • instalare centrală termică(proiect branșare – 2500 lei, debranșare de la rețea – 400 lei, proiect coloana țeavă de gaze + materiale – 5000 lei, centrală, caliorifere și termostat 5000 lei) – 2600 euro
 • materiale( incluzând materiale de construcții, finisaje, circuit electric nou, prize, intrerupatoare, parchet, sanitare, termopane) – 8200 euro
 • manoperă întregii echipe – 4100 euro

Sperăm că articolul de mai sus te-a ajutat să îți  facti o idee despre ce costuri medii prespune renovarea unui apartament de 2 camere, despre ce acte ai nevoie pentru a efectua o lucrare de construcții legală și încă o dată îți spunem că aceste informații și costuri pot varia în funcție de cazul fiecăruia și reprezintă doar un reper care să dea startul unei cercetări personale.

Pe Ștefan îl poți asculta povestind această experiență aici: