„Închiriez apartament aproape de metrou” – mai este important acest aspect pe timp de pandemie?

  | 3 min read
Comments
1414
aproape de metrou pandemie work from home

Pandemia de coronavirus a afectat cum era de așteptat și piața imobiliară. În timpul stării de urgență a scăzut interesul cumpărătorilor din cauza insecurității date de mai multe aspecte. Multora le-au fost afectate veniturile și în plus nici măsurile luate de autorități și autoizolarea nu le-au mai permis celor interesați să viziteze imobile. Acum, piața imobiliară pare că și-a revenit între timp, au loc vizionări și tranzacții. Proiectele guvernamentale privind achiziția de noi locuințe sunt în derulare, însă anumite aspecte tind să rămână schimbate, precum în toate domeniile. Unul dintre aceste aspecte, pentru care ne-am pus semne de întrebare, este cat de important mai e sa locuiești aproape de metrou în București?

La ce ne mai folosește să fim aproape de metrou?

Probabil cea mai exagerată mențiune din anunțurile imobiliare bucureștene,alături de proaspăt renovat sau mobilat de lux, “aproape de metrou” a adus multă dezamăgire în rândul celor care puneau preț pe acest lucru. Nenumărate complexuri rezidențiale aflată la distanțe de peste 20-30 minute de mers pe jos, s-au promovat ca fiind aproape de metrou, pentru a-i atrage pe aceia pentru care metroul este mijlocul de transport cel mai folosit, pentru deplasarea zilnică la locul de muncă și înapoi.

aproape de metrou pandemie work from home
Apartament in bloc „aproape de metrou” – sursa foto: G4media

Iată însă că au venit vremuri în care cei mai mulți dintre corporatiști lucrează de acasă. Marile corporații au atins și praguri de 95% grad de lucru de acasă, conform zf.ro, și multe s-au stabilizat acum la pragul de 60%, adică 6 din 10 angajați lucrează full time de la domiciliu, media fiind de 3 din 10.

30% dintre romanii angajati, au lucrat de acasă

Conform Eurofound, deși suntem codași în cadrul Europei, la același nivel cu Bulgaria și Slovacia, totuși 30% dintre respondenții români (din toate domeniile si judetele, procentul în București fiind cu siguranță mult mai mare) au spus că pe toată perioada pandemiei au lucrat de acasă. La polul opus, în vârful clasamentului se află Belgia cu 65%, iar media statelor membre UE este de 45%, asta înseamnă că aproape 5 din 10 angajați lucrează de acasă din luna martie și până acum.

aproape de metrou pandemie work from home
Bulevardul Dimitrie Pompeiu, înainte de pandemie – sursa foto: Business Cover
aproape de metrou pandemie work from home
Bulevardul Dimitrie Pompeiu, imagine din timpul pandemiei – sursa foto: Libertatea

În cazul României, cei 30% vor păstra același mod de lucru, cel puțin până la finalul anului. Iar această pandemie cu siguranță a schimbat percepții în rândul managerilor de mari corporații și chiar dacă va scadea incidența cazurilor de Covid-19, multe companii vor păstra munca de acasă si anul viitor. Deja se anunță nume mari care au renunțat la sedii fizice sau au restrâns spațiul necesar desfășurării activității la birou.

În această situație, nevoia de a te deplasa zilnic de acasă scade. Și odată cu asta interesul de a locui neapărat într-o zonă anume, sau aproape de metrou. Vom vedea în ce măsură va afecta asta prețul chiriilor, cu precădere. Dacă la achiziția unui apartament sunt și alte criterii luate în calcul, în cazul chiriașilor, de cele mai multe ori raționamentul de a alege un apartament constă în preț, apropiere față de metrou și față de locul de muncă.